diumenge, 24 de febrer del 2013

la cogullà i altres ocells a l´Alacantí( Aigües)



Als peus de les serres que conformen el Cabeçó, tenim un indret icomparable en el referent a ocells tan per la seua varietat com per la seva distribució i abundància.Clar està que ja que saber on trobar-los per a poder observar.La vista pot arribar a creurer que amb molta aridessa i perdua de l´agricultura no pugam vorer aus.
Al voltant de barranquets i de surtides d´aigua, tan naturals com artificial podem disfrutar de nombrosos avistaments, i aquet ès el cas de hui. Tan Gregorio com jo disfrutem veent un bon grapat d´espècies, tal com: caullà. blanca, mosquiters,xous, tites, tortores turques, cagastaques, cardeneres, verderols, perdius, estornell, gralles, col-roigos, pit rojos, tords comuns, rossinyols borts, tallarols de cap- negres i casquet, puput, mussols i un buho reial que vola abans d´eixir el sol.



La caullà ès un ocells sedentari i podem observar-lo molt confiat per terra i a les voreres dels camins, sempre en petits grups de 2 o tres individus, volen de forma particular i despeguen en vertical com el "hariers" i crien a terra fent guardia a alguna pedra propera o dalt del cable del telèfon.Molt criptic i de cant caracteristic per pujades i baixades de to.La baixada de cultius i abandono de la agricultura a suposat un fort colp per a les poblacions d´alaudits en general i molt en particular per a la caullà. Que a Aigües podem disfrutar d´una bona població d´aquetes aus tan representatives del clima mediterrani i àrid com ès el nostre.



caullà damunt del seu posadero per a controlar .



estem a finals de febrer i néncara resten atmetlers amb una floració molt important i que sserveig per engalanar tot el camp.


al corral acudeixen un bon grapat d´ocells tan a criar com el cas del cul-blanc i oronetes junt al solitari i teuladins, però també acudeixen per menjar: insectes i demés invertebrats que per allí pululen i viuen.
molt habituals per les rodalies de corrals i galliners, sempre buscant invertebrats i insectes per alimentar-se.


Els cul roigos o fumats com diu la cultura popular son uns dels que viuen al voltant del corral, com la puput.


petits grupes de 4 o 5 exemplars son els que veem per terra i pel verd quant veuen algú volen a un arbre prop.

Els mussols van en aquet moments atareats amb cópules i els seus maullits es senten al fer-se focs i abans d´amaneixer pel voltant d´oliveres i vells garrofers de tronc buits i de molts forats que devegades serveixen de niu i amagatall.


També el pit roig vol llocs humits i amb molta vegetació i al barranc la troba ja que hi ha arbarzers impenetrables ben regats pels aigües sobrans de la EDAR d´Aigües que arriben fins a la part baixa del poble.


L´arribada de la oroneta quarogenca i l´avió comú fan que ja notem la vinguda de la primavera a pesar que hui a les 7h del matí estavem a 1 grau centígrat a les inmediacions del poblet d´Aigües.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada