diumenge, 22 de juliol del 2012

la zona dels Alforins i els xoriguers petits( Falco neumanni)

Aquet au esbelta,  àgil i depredadora d´insectes incansable fa anys cria a la zona de Villena on va ser reintroduida per la biologa Mercedes Alberdi dins d´un programa de la Conselleria.Hui ja el podem vorer surcant el cels i reproduint-se amb tota naturalitat en les casetes de camp de la zona del Alforins en la carretera que va a Fontanars.
El xoriguer petit és un au estival i en arribar la tardor s´en va cap a Africa oriental i meridional i ja no torna fns finals de febrer o primers dies de març.
Uns 170 exemplar juvenils hauran surtit en aquet any 2012 segons la Biòloga Mercedes Alberdi. Un nombre molt interesant per a la seua disperssió.Esperem que molt d´aquestos xoriguer petits tornen a les terres del Alforins.



Ja era una mica tard i creiem que arribavem passat ja el periode de cria, però la alegria va ser total per a Juanma, Jacobo, Jose i per ami quan poguerem apreciar en la teuladeta de la casa als juvenils de xoriguer petit.


el entorn està conformat per un total conjunt de conrreus que fa que els insectes abunden: libel.lules, llagostins...etc



També un enorme deposit d´aigues anomenat balsa de San Diego fa que la vida brolle per doquier.Observem gran nombre d´ocells i aus: Merla, estornells, abellerols, terreres, puputs, cucut reial, cardeneres, paxarells, perdius, oronetes, avions , comuns, falcies,corbellots, xoriguers petits( 8 exs en total), aguila xotera, àguila serpera, xorlit, caullà , capçot i capçot carnisser i tudons.
A la eixida d´aigua de la prssó podem observar com 3 petits corriols tenen els seus descendent en el xarquet d´aigua que et forma produint una petita zona humida.




l´estona que passem fotografiant i observant als  xoriguer petit va ser de lo més intensa i ningú parlava tot home fotografiava esperant que el astre rei tinguera una mica de compassió de nosaltres pero els nuvols no van deixar asomar-se al sol i timguerem que fotogrfiar en sombra com si foren les 21 hores ja fen-se de nit.
Els nombrossos xorlits s´ha comiaden de nosaltres mentre Juanma pren direcció cap a casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada