El Fondó amb una extenció de 2.384 hectàrees protegides i dos embassaments que retenen l´aigua que baixa del riu Segura d´un grau de salinitat alt i eutrofizades conformen una de les zones més importat de
la nostra província.
L´abundancia i diversitat d´especies d´aus que nidifiquen i pasn l´hivern fan que la zona estiga catalogada dins del Conveni RAMSAR dins de les zones d´especial protecció de la directiva europea. Així i tot una mica oblidad per l´administració et troba actualment, però val la pena visitar-lo, tant per dins com per fora, nosaltres ho fem parcialment per fora i per dins.Així que a messura que fem paraetes observem ornitofauna digna de ser protegida.
Les nombroses sèquies i sequiots que transporten l´aigua fan que et puga tindre un aprofitament per al reg de les terres inmediatament pegades al parc també formant una zona on poden els ocells anar a prendre aliments. També poden realitzar altres funcions vitals con reproduir-se i caçar.
Els hides representen unes finestres obertes per a observa fauna tipicament de saladar o de salina, també observem gran quantitat de rapinyaires.
Aquet es el cas del arpellot que vola intentat atrapar alguna gallineta d´aigua que haja pel voltant.
El capçot damunt d´una rameta de canyís canta imitant diferents cants per atrurer posibles victimes d´ocells.
Sorprenem al xoriguer montant guardia a un costat de la carretera per tal de caçar insectes o petites aus que van despistades.Voliem vorera Tom , però no et presenta i et quedem en les ganes.
Un altre caçador alat i menut com l´esmerla ( Falco columbarius) també espera poder menjar esperant tot el temps que faja falta, nosaltres l´observem una estona i el teniem a contrallum però va valdre la pena. Toni Mulet fa unes quantes fotos amb la meua vella càmera i novoflex, també Laura aprofita lócasió i dispara.
També sorprenem a un grup de grues que ja venen sent habituals en les inmediacions i dins del Fondó en hivern , sempre el mateix grup n´encara que s´ha pogut contar un altre grupet de 11 exemplar més en vol.Nosaltres derrere del carrís fem unes fotos totalment testimolnials per tal d´informar sese més pretectos.
La zona de la costa també la visitem concretament la platja del Pinet on veem un gran bandol de ànec negre i altre menut de anec fosc.El bon temps i la´absecia de marors facilita lóbservació que la realitzen el dos gran observadors que duc al meu costat: Toni i Laura.
En la torre del Tamarit podem vorer " Calidris alpina una parelleta que no paren dálimentar-se de les pedretes extraent petits invertebrats i cuquets.
Les llesnes " Recurvirrostra avosseta" les observem del molt llunyi i formen grups molt complactes d´aus en nombre de 50 o 60 exemplars, que volen només veuen que hi ha peril.
la més menuda de les rapinyaires folconiformes, tot un luxe poder observar-lo i vorer com vola àgilment.
Una cerveseta fresqueta a la Venta úrsula possa fi a la escapaeta nadalenca que deixa un bon regust.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada